Thursday, January 5, 2017

Investiția în timbre

Filatelia trebuie privită ca investiție doar dacă:
- există un plan de afacere;
- se alocă sume importante;
- calculele de eficiență vizează termene foarte lungi;
- investiția se face cu sume importantre, recuperarea este cu țârâita;
- fluctuațiile de prețuri trebuie studiate cu mare atenție;
- factorii de influență a fluctuațiilor de preț urmează politici bine definite.
Foarte multă lume crede că dacă a dat bani copiilor să cumpere 200-500 plicuri cu timbre s-a făcut o investiție, ceea ce nu este adevărat. În acele plicuri se găsesc timbre disparate, atractive, dar de valoare redusă pentru că:
- majoritatea sunt obliterate;
- nu formează serii complete;
- posibilitatea de a reconstitui serii este practic nulă;
- în plicuri nu sunt colițe sau capete de serii;
- neomogenitatea valorică este flagrantă.
Un clasor cu 3000-5000 de timbre obținute din plicuri, reprezintă cu mare îngăduință o valoare ce nu depășește 500$, chiar dacă timbrele sunt conservate foarte bine și chiar dacă există ăuse etuchete cu poziția de catalog și prețul de catalor. Sunt situații în care pe o pagină de clasor cu timbre de la plicuri valoarea totală nu are cum să depășească 10$ la preț de catalog. Multe timbre au preț de catalog sub 20 cents/bucată.
A face o investiție în timpbre înseamnă:
- a stabili scopul investiției;
- a preciza suma care este investită;
- acceptarea unui specialist în filatelie;
- asigurarea condițiilor de conservare;
- precizarea modalității de valorificare;
- efectuarea de corecții periodice a obiectivului;
- urmărirea modului în care este constituită investișia;
- corelarea obiectivului cu condițiile concrete.
Abordarea laturii clasice a filateliei înseamnă a achiziționa aceșe timbre de la începuturile filateliei românești, care bineînțeles au prețuri acceptabile și care nu trec de 1915, oprindu-se la ultimele serii ce se referă la timbrele cu Regele Carol I. Pentru a fi construită o colecție cât de cât completă sunt necesari 3-5 ani și investiția lunară este de 500-700$. Nu este puțin, dar valoarea și frumusețea unui astfel de demers merită efortul financiar, dar și efortul de a identifica timbrele căutate. Colecțiile de timbre cșasice sunt din ce în ce mai rare.
Abordarea investițională cu timbrele care apar, trebuie luată sistematic, pentru a da soluții eficiente. De aceea, dacă se dorește achiziționarea de timbre apărute în România, este necesar să se:
- pornească cu anul curent sau cel pult anul precedent, notat cu N;
- identifice seriile apărute în acel an;
- achiziționeze toate timbrele apărute și intrate în magazinele de specialitate;
- stabilească numărul de serii și de colițe de același fel;
- continue cu anul N-1 tot așa, achiziționând toate seriile și toate colițele.
Procedeul se va continua până se va ajunge la anul N-k și se va vedea că de la an la an lucrurile se complică și în a găsi timbrele în serii complete în magazine sau la colecționari, dar și în ceea ce privește prețurile. 
Studiile care se fac vizează o investiție cu ritm de creștere a valorii de piață ce nu depășește 10% pe an, dar există și fluctuații referitoare la anumite categorii așa cum sunt colițele sau anumite serii, în care creșterile valorii de piață sunt spectaculoase. O investiție în timbre este rentabilă, chiar foarte rentabilă dacă este făcută fie după o documentare temeinică, fie sub asistarea unui specialist. Orice altă abordare vizează fie achiziționarea de piese a căror valoare nu crește în ritmul care să dea eficiență investiției, fie pur și simplu, duce la îngroparea banilor într-un domeniu care stagnează.
Investiția în timbre este o investiție dar trebuie făcută după un studiu prealabil. Sunt situații în care se urmărește achiziționarea de timbre frumoase dar cu valoare staționară sau achiziționarea de timbre a căror valoare crește rapid. Și aici apar probleme legate de durata de dublare a valorii unei colecții, exact așa cum în fizică este durata de înjumătățire a nivelului radiațiilor.


(05 ianuarie 2017)

No comments:

Post a Comment