Thursday, January 5, 2017

Timbrele cu reproduceri de artă

Timbrele cu reproduceri de artă sunt în ultimii ani unele dintre cele mai căutate timbre pentru că:
- sunt frumoase;
- permit regrupări interesante;
- fac din clasoare adevărate albume de artă;
- conduc la căutări extrem de interesante;
- se alcătuiesc colecții foarte valoroase;
- valoarea timbrelor bine alese crește foarte repede.
Sunt situații când mai multe state aniversează un pictor și scot în circulație simultan timbre legate de opera respectivului. Este esențial ca timbreșle să redea imagini ale tablourilor aflate în muzeele stalelor care emit timbrele. În caz contrar, valoarea timbrelor, chiar dacă sunt extraordinar de frumoase, este simbolică, în sensul că timde către zero. De aceea este necesară și o cultură în domeniul picturii sau graficii sau sculpturii care să permită efectuarea de achiziții de timbre valoroase.
În 1975 când s-au împlinit 500 de ani de la nașterea lui Michelangelo
Buonarroti foarte multe state au realizat serii de timbre cu reproduceri ale operelor marelui artist. Sunt numai câteva state ale lumii care au sculpturi și picturi ale lui Michelangelo Buonarroti. Înainte nu exista internetul și un filatelist dacă achiziționa timbre cu reproduceri de artă emise de un stat și respectivul stat nu avea acele reproduceri, investiția era un eșec. Acum totul este foarte simplu. Pe internet se găsesc:
- timbrele de vînzare;
- liste cu operele lui Michelangelo Buonarroti;
- locațiile unde se află operele respective;
- tiraje de timbre;
- prețuri de catalog și prețuri de piață.
La o informare corectă este, de asmenea, corectă și achiziția de timbre. În acest sens, pentru că timbrele cu operele lui Michelangelo Buonarroti nu se referă numai la ceea ce a fost emis în 1975 sau în vecinătatea acestui an, există posibilitatea de a face o colecție reușită. Comerțul electronic înclude și timbrele și deci efortul este numai ca element de investiție - banii sau concepția care patronează realizarea colecției.
În același fel se pune problema la realizarea oricărei colecții cu reproduceri de artă. Trebuie delimitat foarte bine ce înseamnă reproduceri de artă, că dacă nu se face o delimitare cât de cât pe baza introducerii unor criterii, colecția va apare inegală și valoarea ei scade și datorită gradului restrâns de acoperire a unui domeniu imprecis delimitat.
Dacă m-aș apuca să realizez o colecție de timbre cu reproduceri de artă, aș colecționa timbre care reproduc tablourile pictorilor români și aici includ reproduceri după Grigorescu, Aman, Luchian, Iser, Andreescu, dar și a altor pictori din perioade mai apropiate de zilele noastre. Colițele cu reproduceri după tablourile unor pictori români sunt excepționale.


(05 ianuarie 20017)

No comments:

Post a Comment